Umów się na wizytę

tel.: 724 587 680

e-mail: poradnia@sfera-zdrowia.pl

Start Catering dietetyczny Rodzaje diet Dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna – adaptacja i redukcja Jedz tłuszcz! Spalaj tłuszcz!

Założenia diety ketogenicznej opierają się w głównej mierze na spożywaniu odpowiedniej ilości tłuszczów, węglowodanów i białek. W standardowej, codziennej diecie większości z nas węglowodany stanowią 50 proc., białka 15 proc., a tłuszcze 35 proc. wszystkich spożytych posiłków.
W diecie ketogenicznej te proporcje są diametralnie różne. Dieta ketogenna zakłada jedzenie posiłków, w których aż 80-90 proc. stanowią tłuszcze, a pozostałą część, czyli 10-20 proc. węglowodany i białko. U osób niebędących na diecie to węglowodany stanowią główne źródło energii. W organizmach osób na diecie ketogenicznej węglowodanów jest niewiele, więc źródło energii jest niewystarczające. Organizm zaczyna więc szukać alternatywnych źródeł, którym stają się tłuszcze.
Dochodzi do tzw. ketozy, czyli procesu rozpadu tłuszczów. W jej wyniku stężenie ciał ketonowych we krwi jest dużo większe niż stężenie glukozy. Przy odpowiednio niskiej ilości węglowodanów, zahamowane zostaje uczucie głodu. Głównym celem diety ketogenicznej jest spadek masy ciała - i rzeczywiście, restrykcyjne trzymanie się zasad diety sprawia, że waga spada bardzo dynamicznie.
Wśród zalet stosowania diety ketogenicznej często wymienia się wspomaganie walki z padaczką, insulinoopornością i policystycznymi jajnikami. Dieta taka reguluje wydzielanie insuliny, ogranicza apetyt na słodycze, zapewnia uczucie sytości na długi czas, redukuje obrzęki i pomaga pozbyć się dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia.